Onderwijsstad van de toekomst

Onze stad heeft uitstekend lager- en voorgezet onderwijs. De laatste jaren is er met de komst van de Hogeschool Utrecht en de universitaire opleiding SOMT ook een groeiend aanbod hoger onderwijs. Niet voor niets mocht Amersfoort mocht zich in 2020-2021 ‘Nationale Onderwijsstad’ noemen.
Ontdek alle mogelijkheden
Hoogopgeleide inwoners
Maar liefst 49% van de beroepsbevolking is hoogopgeleid - meer dan het landelijk gemiddelde
Mooie samenwerking
Onderwijsinstellingen werken nauw samen met bedrijven, organisaties en inwoners
Jonge bevolking
Meer dan de helft van de inwoners van Amersfoort is 40 jaar of jonger
AB - Onderwijsstad - ITvitae - Saskia Meeuwessen

ITvitae geeft jongeren met autisme een tweede kans

Studeren kan voor mensen met autisme of hoogbegaafdheid een uitdaging zijn. Sommigen vallen uit of halen de studie wel, maar lopen uiteindelijk vast op het werk. Speciaal voor die mensen is ITvitae er. In de bosrijke, rustgevende omgeving van het Eemklooster helpen zij ICT-talent aan een baan.

Tekstlink
AB - Onderwijsstad - VU - Tjerk Budding

Goede ervaringen met Amersfoort als onderwijsstad

Tjerk Budding, directeur van de opleiding tot Certified Public Controllers van de VU, had al goede ervaringen met Amersfoort als onderwijsstad. Ook voor eerdere onderwijsactiviteiten kwam hij er al met enige regelmaat.

Tekstlink
AB - Onderwijsstad - Wagenwerkplaats - Man aan het wandelen

Hoogopgeleide beroepsbevolking

Het opleidingsniveau van de inwoners van Amersfoort is veel hoger dan het landelijk gemiddelde. Liefst 49% van de beroepsbevolking heeft een HBO- of WO-opleiding afgerond. In Amersfoort bevinden zich de SOMT University of Physiotherapy, negen opleidingen van de Hogeschool Utrecht en een opleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Bovendien liggen binnen een straal van 50 kilometer liefst vier universiteiten uit de top 150 van de Shanghai Ranking (Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, VU Universiteit Amsterdam en Wageningen University).

Amersfoort kent daarnaast een relatief jonge bevolking. Meer dan de helft van de inwoners van Amersfoort is 40 jaar of jonger. Voor een omgeving met veel jong talent zit u dus goed in Amersfoort.

AB - Fatma Koser Kaya

"Amersfoort is de onderwijsstad van de toekomst"

Fatma Koşer Kaya (wethouder Onderwijs ten tijde van Amersfoort Nationale Onderwijsstad): "Wat betekent dit voor mij? Dat onze leerlingen elkaar zo vroeg mogelijk in alle diversiteit ontmoeten. Dat grenzen tussen vakken, en tussen het schoolgebouw en het leven daarbuiten bewust worden doorbroken. Want leerlingen leren ook van culturele en sociale activiteiten."

"De ruimte om met elkaar bredere perspectieven op te zoeken, moeten leraren dus ook krijgen. Zo creëren we een leeromgeving die bij het kind past, met kansen die aansluiten bij hun talenten en vermogens. Ongeacht hun achtergrond of het inkomen van hun ouders. Ik ben trots op de vele Amersfoorters die zich dagelijks met veel bezieling voor onze jeugd inzetten."

Meer weten? Neem contact op met Mieke van de Beek

Mieke ziet overal kansen voor ondernemers in Amersfoort. Om die te benutten legt ze graag verbindingen en informeert ze ondernemers en organisaties. Gedreven en met trots. ‘We mogen best wat meer van de daken roepen dat Amersfoort een geweldige stad is.’

‘Ik heb de leukste baan die je je kunt bedenken, dus je hebt een gelukkig mens tegenover je. Ik heb diep respect voor ondernemers in Amersfoort. Ze tonen lef, zijn veelzijdig en werken vanuit passie. Dat ik voor hen mag werken vind ik geweldig. En dat levert ook nog eens mooie dingen op voor hen en voor de stad.’ Meer weten over Mieke? Lees het interview.

Neem contact op met Amersfoort Business

Wat kunnen we voor je doen?

Heb je een vraag over vestigen of ondernemen in Amersfoort? Ben je op zoek naar meer informatie? Vul dan het contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

AB - Contactformulier - Toren in de stad