Onderwijs- en Arbeidsmarkt

Onze stad heeft uitstekend lager- en voorgezet onderwijs. De laatste jaren is er met de komst van de Hogeschool Utrecht en de universitaire opleiding SOMT ook een groeiend aanbod hoger onderwijs. Niet voor niets mocht Amersfoort mocht zich in 2020-2021 ‘Nationale Onderwijsstad’ noemen.
In Amersfoort leiden we denkers en doeners op!
Aantrekkelijke stad voor talent
Amersfoort is sterk in onderwijs (Onderwijsstad 2021-2022)
IT

ICT

Op de campus van ROC Midden Nederland

Bouw

Bouw

Installatietechniek bij MBO Amersfoort

Zorg

Zorg

Zorgtalenten bij ROC Midden Nederland

AB - Onderwijsstad - ITvitae - Saskia Meeuwessen

ITvitae geeft jongeren met autisme een tweede kans

Studeren kan voor mensen met autisme of hoogbegaafdheid een uitdaging zijn. Sommigen vallen uit of halen de studie wel, maar lopen uiteindelijk vast op het werk. Speciaal voor die mensen is ITvitae er. In de bosrijke, rustgevende omgeving van het Eemklooster helpen zij ICT-talent aan een baan.

Tekstlink
Cyberchef

Cyberchef: Baas in eigen digitale keuken

In één klap al je werkbestanden versleuteld. Contracten, facturen, e-mails, noem maar op. Eén op de vijf mkb-ondernemingen krijgt te maken met dergelijke gevallen van cybercrime. Om de digitale weerbaarheid te verbeteren, werken ondernemers en studenten samen via het programma Cyberchef.

Tekstlink
SOMT

SOMT: ‘Wij werken aan duurzame gezondheid’

SOMT University of Physiotherapy werkt onverminderd door aan de ontwikkeling van haar Health & Vitality Campus in de Hoef-West. Op talrijke gebieden draagt het opleidingsinstituut, met de enige universitaire opleiding fysiotherapie in Nederland, bij aan gezond stedelijk leven in de regio Amersfoort.

Tekstlink

Studenten Bouwkunde maken definitief ontwerp Kamer voor de Stad

Vijf studenten Bouwkunde van ROC Midden Nederland geven in schooljaar 2022-2023 vervolg aan de ontwikkeling van de Kamer voor de Stad: het kleine, duurzame broertje van het nieuw te bouwen Huis van de Stad van Amersfoort. Ze startten in september met een lessenserie rondom circulair bouwen en ontwerpen. Die lessen namen zij mee in de ontwikkeling van het definitieve ontwerp, dat op 15 februari aan de begeleidend architecten van Kraaijvanger is gepresenteerd. 

ROC Campus challenge

Studenten van ROC Midden Nederland maken een duurzaam ontwerp voor de Kamer van De Stad

Gedurende een aantal dagen werkten de studenten van ROC Midden Nederland aan de Campus Challenge. Tijdens deze challenge maakten ze een duurzaam ontwerp voor de Kamer van De Stad. Samen met Kraaijvanger architecten sloegen de studenten van de verschillende opleidingen de handen ineen.

Tekstlink
AB - Onderwijsstad - VU - Tjerk Budding

Goede ervaringen met Amersfoort als onderwijsstad

Tjerk Budding, directeur van de opleiding tot Certified Public Controllers van de VU, had al goede ervaringen met Amersfoort als onderwijsstad. Ook voor eerdere onderwijsactiviteiten kwam hij er al met enige regelmaat.

Tekstlink
AB - Onderwijsstad - Wagenwerkplaats - Man aan het wandelen

Hoogopgeleide beroepsbevolking

Het opleidingsniveau van de inwoners van Amersfoort is veel hoger dan het landelijk gemiddelde. Liefst 49% van de beroepsbevolking heeft een HBO- of WO-opleiding afgerond. In Amersfoort bevinden zich de SOMT University of Physiotherapy, negen opleidingen van de Hogeschool Utrecht en een opleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Bovendien liggen binnen een straal van 50 kilometer liefst vier universiteiten uit de top 150 van de Shanghai Ranking (Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, VU Universiteit Amsterdam en Wageningen University).

Amersfoort kent daarnaast een relatief jonge bevolking. Meer dan de helft van de inwoners van Amersfoort is 40 jaar of jonger. Voor een omgeving met veel jong talent zit u dus goed in Amersfoort.

Hoogopgeleide inwoners
Maar liefst 49% van de beroepsbevolking is hoogopgeleid - meer dan het landelijk gemiddelde
Samenwerking met onderwijs
Onderwijsinstellingen werken nauw samen met bedrijven, organisaties en inwoners
Jonge bevolking
Meer dan de helft van de inwoners van Amersfoort is 40 jaar of jonger

Meer weten? Neem contact op met Mieke van de Beek

Mieke ziet overal kansen voor ondernemers in Amersfoort. Om die te benutten legt ze graag verbindingen en informeert ze ondernemers en organisaties. Gedreven en met trots. ‘We mogen best wat meer van de daken roepen dat Amersfoort een geweldige stad is.’

‘Ik heb de leukste baan die je je kunt bedenken, dus je hebt een gelukkig mens tegenover je. Ik heb diep respect voor ondernemers in Amersfoort. Ze tonen lef, zijn veelzijdig en werken vanuit passie. Dat ik voor hen mag werken vind ik geweldig. En dat levert ook nog eens mooie dingen op voor hen en voor de stad.’ Meer weten over Mieke? Lees het interview.

Neem contact op met Amersfoort Business

Wat kunnen we voor je doen?

Heb je een vraag over vestigen of ondernemen in Amersfoort? Ben je op zoek naar meer informatie? Vul dan het contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

AB - Contactformulier - Toren in de stad