Ga naar de inhoud

De winkelgebieden in Amersfoort

De winkelgebieden in Amersfoort hebben allemaal hun eigen karakter, unieke winkels en horecagelegenheden. Bekijk ze op deze pagina.

Ontdek het centrum

Even sfeerproeven? Laat je in onderstaande video inspireren door dit unieke winkelgebied.

Historische binnenstad

De historische binnenstad is een plaatje met haar grachten en tal van monumenten. Daaromheen vind je een inspirerende mix van oud en nieuw.

 • Bereikbaarheid: De historische binnenstad van Amersfoort is autoluw. De parkeergarages zijn goed te bereiken en het trein- en busstation ligt oploopafstand.
 • Uniek: De historische binnenstad van Amersfoort kent verschillende deelgebieden en horecapleinen. Elk met hun eigen karakter, unieke winkels en horecagelegenheden.

Wilt u zich graag vestigen in de binnenstad? Lees het interview met Corneel Jonkers (matchmaker binnenstad) of neem contact op via het contactformulier.

Winkelcentrum Emiclaer

Emiclaer is hèt stadsdeelcentrum van Amersfoort en het winkelcentrum van de wijken Kattenbroek, Zielhorst en bedient ook een deel van de omringende wijken van Amersfoort-Noord.

Emiclaer heeft ruim 70 winkels en je kunt er terecht voor de dagelijkse boodschappen bij de Albert Heijn of Jumbo en een aantal speciaalzaken. Ook voor een hele nieuwe garderobe of voor een hapje en een drankje is Emiclaer goed voorzien. Eigenlijk is Emiclaer een one-stop-shop.

Ook vindt je op Emiclaer onder andere een Hema, een Blokker, een Bruna, een Douglas, een Kruidvat, een Livera en tal van andere grootwinkelbedrijven.

 • Parkeren: Bij winkelcentrum Emiclaer kan je altijd gratis parkeren in de parkeergarage of op één van de ruime parkeerterreinen.
 • Activiteiten: Er is altijd wel iets te doen in en rondom het winkelcentrum. Zomer of winter, er zijn diverse leuke evenementen die op het winkelcentrum worden georganiseerd. Dus volop gezelligheid.
 • Bereikbaarheid: Direct vanuit de wijken rondom het winkelcentrum. Ook zijn er directe aansluitingen met de A1 en A28.
 • Markt: Iedere week op donderdag is er een weekmarkt op de grote parkeerplaats.

Winkelcentrum Vathorst

Winkelcentrum Vathorst is het kloppend hart van de wijk Vathorst. Een sfeervol en compleet winkelcentrum met de allure van de grote stad en de gezelligheid van het dorp. Hier vindt u drie supermarkten (Albert Heijn, Jumbo en Lidl), tal van (vers) speciaalzaken, zoals De Ambachtelijke Dorpsslagerij, Vishandel Wal-Vis, Gastrovino Rob’s Kaas & Lekkernij, Bakkerij Van de Kletersteeg en Proof Bakery, waar u – als u op tijd bent – het brood en andere lekkernijen gewoon gebakken ziet worden.

Maar er is nog veel meer! Winkelen kunt u bij diverse landelijke ketens zoals Blokker, Hema, Pearle en Bruna, maar loopt u ook eens binnen bij de unieke ondernemers zoals Bijzonder Bloemen, Baronyan Juweliers, Gavi Fashion of Studio Jill!

Een kapper nodig? Winkelcentrum Vathorst heeft er drie, uw haar zit dus beslist altijd goed!
Genieten van een drankje, smikkelen van een ijsje, een broodje of lekkere snack of geen zin om te koken? In Vathorst staan de horecaondernemers overdag, maar ook ’s avonds voor u klaar!

Ook zijn er regelmatig leuke evenementen. Check hiervoor de social mediakanalen Facebook en Instagram ‘winkelcentrumvathorst’ of de website: winkelcentrumvathorst.nl.

Uw auto parkeert u direct naast de meer dan 30 winkels op een van de vele gratis (!) parkeerplaatsen en ook op de fiets of met het openbaar vervoer is het winkelcentrum goed bereikbaar. Vathorst heeft een eigen treinstation op nog geen 5 minuten lopen van het winkelcentrum.

De ondernemers heten u van harte welkom!

Winkelcentrum Schothorst

Winkelcentrum Schothorst is een wijkwinkelcentrum waar je terecht kan voor je dagelijkse boodschappen en meer. Naast een aantal speciaalzaken zijn er ook de grotere supermarkten. Je vindt er ook stijlvolle en trendy kappers, een nagelstyliste/beautysalon, een kantoorboekhandel en winkels voor je huishoudelijke zaken.

 • Bereikbaarheid: er is een groot (gratis) parkeerterrein. Het winkelcentrum is goed te bereiken per bus en het NS-station bevindt zich op loopafstand.
 • Levendig: Er heerst een levendige sfeer wat bevorderd wordt door regelmatige activiteiten en aanbiedingen van de enthousiaste ondernemers.

Leusderweg

De Leusderweg is het winkelgebied voor Amersfoort-Zuid (Leusderkwartier en Bergkwartier) en is de toegangsweg tot Amersfoort vanuit de regio Leusden, Woudenberg en Soest. Het heeft daarom ook een regionale functie.

Je kunt er natuurlijk terecht voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor de minder gangbare zaken.

Er zijn natuurlijk supermarkten (Albert Heijn en Jumbo), maar ook veel speciaalzaken. De Leusderweg heeft veel food-specialisten (zoals slijterijen, een viszaak, kaaszaak, slagerijen, bakkerij, banketbakkerij, patisserie, Italiaanse delicatessen, enz).

Daarnaast is er horeca te vinden, zoals pizzeria’s, cafetaria’s, sushi zaken en een Chinees restaurant.

Maar ook “Non-Food” (zoals bloemenzaken, juwelier, goudsmid, elektronica, boekhandel, kantoorboekhandel, fotozaak, fietsenzaken, kledingzaken, schoenenzaak, opticiens en verfspeciaalzaak) is goed vertegenwoordigd. En natuurlijk ook de dienstverlenende sector (kappers, drogist, apotheek, stomerij, bank, dierenkliniek, tandarts, hoortoestellen-winkel en zelfs een cosmetische kliniek).

Natuurlijk ontbreken de grote ketens zoals Etos, Blokker, Kruidvat, Wibra, Pearle, Cosmo, Team & Gall&Gall niet.

Bereikbaarheid/parkeren: op de Leusderweg, en in de zijstraten, kunt u gratis parkeren. Met het openbaar vervoer komt u met bus 9 (instappen/uitstappen bij bushalte Daltonstraat of Borneoplein).

Noorderwierweg

De Noordewierweg is een straat in het midden van het Soesterkwartier met winkels en maatschappelijke voorzieningen, waar je terecht kunt voor de dagelijkse, maar ook niet-dagelijkse boodschappen. Je vindt er een veelzijdig aanbod aan unieke winkels. Zowel de grote bekende winkelketens, als lokale ondernemers zijn gevestigd aan deze straat.

Op een steenworp van het Eemplein en het historische stadscentrum van Amersfoort met zijn landelijke winkelketens. Geniet na afloop bij één van de vele restaurantjes in de straat. Er is voor ieder wat wils; voor de lunch of voor een heerlijk diner.

 • Ontmoetingsplek: de winkels, horecagelegenheden en voorzieningen als apotheek en dokterspraktijk, zijn de plaatsen waar de lokale bevolking elkaar treft en in gesprek gaat met elkaar.
 • Levendig: geregeld organiseren de ondernemersactiviteiten. Op de woensdagen staan er een vis- en kaaskraam. In de zomer van 2023 vindt de jaarlijkse Zomerparade plaats.
 • Bereikbaarheid: “in de buurt van de historische binnenstad en NS station Amersfoort Centraal”
 • Meer informatie op: www.soesterkwartier.info

De wijk wordt in de lengte in tweeën gesplitst door de Noordewierweg. De laatste jaren vestigen zich steeds meer tweeverdieners en jonge gezinnen in het Soesterkwartier. De toename van deze nieuwe wijkbewoners is het grootst in de Rivierenbuurt, het noordoostelijke gedeelte van de wijk dat grotendeels uit koopwoningen bestaat.

Gemeente Amersfoort wil de Noordewierweg vanaf de Puntenburgerlaan tot en met de kruising Isseltseveld aantrekkelijker, veiliger, leefbaarder en duurzamer maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Medio 2024 zal er een start gemaakt worden met de werkzaamheden. Blijf op de hoogte via: https://www.amersfoort.nl/toekomstige-herinrichting-noordewierweg

Euterpeplein

Het Euterpeplein is een gezellig winkelplein in Amersfoort. De bezoekers kunnen hier terecht voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor speciaalzaken.

Er is een Etos, Gall & Gall, fietspeciaalzaak en nog een echte bakker. Een bloemenzaak en kledingreperatiewinkel. Genoeg kappers en heerlijke restaurants waar je kan zitten of afhalen. Een pizzeria met de lekkerste bodem van Amersfoort. Verschillende internationale supermarkten, maar ook een Albert Heijn en Boni. Een schoenenspeciaalzaak en je kan hier naar twee gehoorspeciaalzaken. Ook is er een apotheek, een onderdelenhuis en natuurlijk een cafetaria. Kortom, voor lekker gevarieerd eten en drinken kom je naar het Euterpeplein.  De winkeliers heten je van harte welkom.

 • Bereikbaarheid: Parkeren kunt u gratis (op vrijdag en zaterdag geld een parkeerschijf voor 2 uur parkeren) op het plein

Neptunusplein

Bereikbaarheid: Vanuit het historische centrum van Amersfoort bent u via de Langestraat en de Kamp binnen 5 minuten lopen bij het Neptunusplein.

Meer weten? Neem contact op met Mariska Smit-van Hout

Mariska beweegt zich als accountmanager van het Amersfoort Business Team tussen de zakelijke en ambtelijke wereld. Dat doet ze altijd met de intentie om samen verder te komen. ‘Ik heb niet altijd de oplossing, maar vaak wél de sleutel tot de oplossing.’

‘Het mooie van mijn werk is dat ik het voor de stad doe. We zijn er allemaal bij gebaat dat we in Amersfoort fijn kunnen wonen en werken. Daar zet ik mij voor in. Ik vind het daarbij heel leuk om met mensen om te gaan. Om de brug te slaan tussen de zakelijke en ambtelijke wereld. Waar vinden we elkaar? Waar liggen kansen om samen te werken? Daar zoek ik naar. Ik denk daarbij alleen maar in mogelijkheden: wat kan wel? Het einddoel is altijd om als stad een stap naar voren te maken.’ Meer weten over Mariska? Lees het interview.

Blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws uit Amersfoort

Naam
Naam

Blader door onze diverse werklocaties

Alle werklocaties

Vind jouw ideale plek