Blog

Bülent Yokus: “Er bloeit hier een nieuwe economie”

Het begon met een droom. De droom van ondernemers Bülent Yokus en Bart Schoonderbeek om een plek te creëren waar bedrijven, bewoners en recreanten samenwerken, verbindingen leggen, hun vrije tijd doorbrengen en wonen. In de industriële setting van een oude tandpastafabriek en het Oliemolenkwartier in Amersfoort heeft die droom onder de naam De Nieuwe Stad gestalte gekregen. Yokus over ‘stad maken’, de beweging van delen en samenwerken en het ontstaan van een nieuwe economie. “Gebruik wordt belangrijker dan bezit.”

Het is guur buiten. De oostenwind baant zich ruw een weg tussen de oude fabriekspanden die rijkelijk gevuld zijn met bedrijven. We zien een marketingonderneming, een ICT-bedrijf, een botenbouwer, grafische vormgevers, een sportfietsenmaker, een tandarts en mannen in pak – advocaten, zo zal Yokus later zeggen in restaurant Hoog Vuur, waar het mede dankzij de houtgestookte ovens waarmee hier gewerkt wordt aangenaam warm is. Welkom in De Nieuwe Stad, waar de menselijke maat centraal staat en een nieuwe economie bloeit. Waar bedrijven met elkaar delen en van elkaar leren. Waar het gaat om ‘minimale verspilling en maximale waarde’, zo vertelt de website van het project.

Leegstand? Niet hier.

Nadat de laatste tubes Prodenttandpasta uit de machines rolden en Schoonderbeek en Yokus in mei 2013 de sleutels kregen, dienden de eerste bedrijven zich al aan, getriggerd door het verhaal van De Nieuwe Stad. Inmiddels zijn alle ruimtes met bijna zeventig ondernemingen gevuld in de voormalige Prodentfabriek en behoort het gehele Oliemolenkwartier tot het project. Er is zelfs een wachtlijst met nog eens zestig popelende bedrijven. Yokus en medewerkers van De Nieuwe Stad worden door gemeentes in het hele land gevraagd om presentaties te geven – en dat doen ze dan ook.

Lees het hele artikel in het digitale magazine Aangenaam.

Bülent Yokus

Amersfoort de stad voor uw onderneming?

Ontdek in 5 mails waarom Amersfoort misschien wel de beste vestigingsplek voor uw bedrijf is (stopt automatisch).

Lees meer >

Niks missen?

Meld u dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws uit Amersfoort voor ondernemers via onderstaand formulier.

Meld nu aan!