Firma Zoethout

Firma Zoethout geeft meubels een tweede leven

Geschreven op 9/15/2023

Amersfoort bruist van de creativiteit. Niet alleen op cultureel gebied, maar ook binnen het ondernemerschap. Neem bijvoorbeeld Firma Zoethout. Dit bedrijf in het Leusderkwartier verkoopt vintage meubels, die de kundige dames van top tot teen hebben opgeknapt.

Creativiteit en vakmanschap

Op het moment dat je Firma Zoethout binnenloopt komt de geur van verf je tegemoet. Er klinkt getimmer in de hoek, je voelt een schuurmachine trillen en hoort iemand meezingen met het geluid van de radio. Deze werkplaats ademt creativiteit en vakmanschap uit. Wat ze hier precies doen? De Firma koopt vintage kasten en commodes uit Frankrijk en België, knapt ze op en verkoopt ze.

Firma Zoethout 2

Werken met aandacht

“De kasten zijn vaak zo gehavend, dat het lastig kan zijn er het eindresultaat in te zien”, zegt Annelies Gouw. Annelies werkt al vijf jaar bij Firma Zoethout en heeft al honderden kasten een tweede leven gegeven. “Ondertussen zien we bij iedere kast die we opknappen potentie, ook al zijn ze soms wel héél kapot en vies.” 

Deuren worden rechtgezet, nieuwe poten worden onder de kasten gemaakt en iedere kast krijgt een berg liefde en aandacht. “Iedere kast vraagt om een andere aanpak, want geen kast is op dezelfde plaats kapot. Dit houdt het werk interessant, want je moet scherp blijven om steeds een goede oplossing te vinden.” Als de kast weer helemaal soepel werkt, worden de kwasten en rollers uit de kast getrokken. Ieder exemplaar wordt voorzien van de eigen verf van Firma Zoethout. De kleuren hebben namen als Bloesem, Artisjok en Saffraan en geven de kasten de finishing touch. 

Firma Zoethout 3

Een nieuw leven

“Het leukste van ons werk is dat we ontzettend blije klanten hebben. Ze komen hier een oude, kapotte kast uitzoeken en vertrouwen dat wij er iets moois van maken. Dat geeft ons als team een goed gevoel”, zegt Annelies. “En het is leuk om te weten waar ze terecht gaan komen; een woonkamer of kinderkamer. Dan krijg je een beeld van het nieuwe leven dat een kast gaat krijgen.”

Dat nieuwe leven is iets wat ze bij Firma Zoethout ook belangrijk vinden. “In een wereld waar fast furniture een hoop schade aanricht, proberen wij ons steentje bij te dragen. Er zijn voldoende grondstoffen, zoals hout, die goed hergebruikt kunnen worden. Waarom zouden we spullen gebruiken die snel kapot gaan? Dit is goed voor de wereld en ook een stuk mooier”, vertelt Annelies.

Wil je meer weten over Firma Zoethout? Kijk op www.firmazoethout.nl

Meest gelezen artikelen

alt

Ondernemen

22-12-2021

Earth Valley

‘Met Earth Valley creëren we een ecosysteem dat sterk bijdraagt aan grote maatschappelijke opgaven.’

Lees verder
alt

Gezondheid

24-1-2022

Gezondheid in de regio

‘Wij willen gezondheid in de regio op een hoger niveau krijgen.’

Lees verder
alt

Vervoer

25-1-2022

Evolutie van de vrachtfiets

Nu steeds meer bedrijven hun mobiliteit willen of moeten vergroenen, heeft Babboe de oplossing: de vrachtfiets.

Lees verder
Leer ondernemend Amersfoort beter kennen