Ga naar de inhoud

‘We moeten echt met z’n allen aan de gang. Anders gaan we de klimaatdoelstelling niet halen.’

‘We moeten echt met z’n allen aan de gang. Anders gaan we de klimaatdoelstelling niet halen.’

Geschreven op 26/05/2023

Bij Bouwbedrijf A. Huurdeman houden ze zich bezig met – de naam verklapt het al – bouwen. Het bedrijf is met name actief in de segmenten onderwijs, zorg, bedrijfspanden en luxe woningbouw. Toch is bouwen niet het enige wat bij dit van oorsprong familiebedrijf hoog in het vaandel staat. Ook groen in alle soorten en maten behoort tot de dagelijkse bezigheden.

Met een a-label pand, nette voortuin, haast onzichtbare windmolen en 99 PV-panelen op het dak is het bedrijf al hartstikke groen te noemen. Ook is er een waterstofbus besteld voor de logistiek in de binnenstad. Dat betekent echter niet dat het tijd is om achterover te leunen. Remco Swaab, directeur van het bouwbedrijf, vertelt: “Wij hebben een missie: samen werken aan de leefomgeving van morgen. Daarbij denken we op de lange termijn. Ik zeg altijd dat ik de wereld beter probeer achter te laten dan hoe ik het heb aangetroffen. Dat is best wel een klus.”

Groenadvies

In het bedrijf hebben ze dagelijks te maken met de Trias Energetica, een driestapsstrategie voor een energiezuinig ontwerp. Duurzaamheid gaat echter over meer dan energiezuinigheid. Wat extra advies daarbij kan dus nooit kwaad. Daarom klopt het bedrijf aan bij de gemeente voor een zogeheten groenadvies. Het doel? Verduurzaming van de planlocatie. Eerst wordt er gekeken naar een vegetatiedak, maar dat blijkt een brug te ver voor dit pand op de Hoef. Swaab: “Dan moeten we zo veel verbouwen dat het niet meer duurzaam is.” Daarom passeren al snel andere opties de revue. Wat te denken van infiltratiekratten? “Door 12 kubieke meter aan kratten de grond in te graven, krijgt het water straks de tijd om naar de bodem te zakken. Ook komt er een aparte tank van drie kubieke meter met een pompsysteem. Daarmee bewateren we de planten in onze tuin. Dat scheelt een hoop kraanwater.”

Balans

De netjes bijgehouden groene taxushagen van Huurdeman vallen bij aankomst gelijk op. Toch is daar ook nog winst te behalen, blijkt uit het groenadvies. “De buxushagen blijven, maar er komt nieuwe beplanting tussen. Planten die hier normaalgesproken ook zouden groeien als je de natuur zijn gang laat gaan. Dat zorgt weer voor een betere balans in organismen en insecten in de omgeving. We zoeken als mens vaak naar een utopie, een oplossing voor alles wat slecht is, maar dat bestaat niet. Natuur is een systeem waar alles samenhangt, als je daar iets uithaalt gaat het mis. Als we dat allemaal laten gebeuren, wordt het alleen maar slechter.” De volgende stap is het deels opnieuw bestraten van het terrein, met grasstenen van gerecycled kunststof. Het bedrijf staat in de startblokken om alles door te voeren, maar moet voor een optimale uitvoering van de beplanting nog even wachten tot net na de zomer.

Doelstelling

Bij A. Huurdeman zijn ze naar eigen zeggen altijd al bezig geweest met de ontwikkeling van de omgeving en mensen. “Al hebben we lang het idee gehad dat we alles wel deden. We vertelden er alleen niets over”, zegt Swaab. Nu is het vijf voor twaalf en zijn ze over dat

laatste van gedachten veranderd. “We hebben geleerd dat het belangrijk is om het wel te vertellen, in de hoop dat collega-ondernemers het een goed idee vinden en ook gaan verduurzamen. We moeten echt met z’n allen aan de gang. Anders gaan we de klimaatdoelstelling niet halen.”

Meest gelezen artikelen

Duurzame energie

07-01-2022

Circulair ondernemen bij IKEA

‘Duurzaam ondernemen zit in ons DNA, het is het fundament van wie wij zijn als bedrijf.'

Lees verder

Gezondheid

27-01-2022

Gezondheid in de regio

‘Wij willen gezondheid in de regio op een hoger niveau krijgen.’

Lees verder

Ondernemen

15-09-2023

Firma Zoethout geeft meubels een tweede leven

Amersfoort bruist van de creativiteit. Niet alleen op cultureel gebied, maar ook binnen het ondernemerschap. Neem bijvoorbeeld Firma Zoethout. Dit bedrijf in het Leusderkwartier verkoopt vintage meubels, die de kundige dames van top tot teen hebben opgeknapt.

Lees verder
Bekijk alle artikelen
Leer ondernemend Amersfoort beter kennen