Ga naar de inhoud

Vrije Universiteit Amsterdam strijkt neer in Amersfoort

Vrije Universiteit Amsterdam strijkt neer in Amersfoort

Geschreven op 28/01/2022

Al snel na het ingaan van de eerste corona-lockdown in maart vorig jaar bleek dat het onderwijs voor professionals van de Vrije Universiteit Amsterdam voorlopig niet in eigen huis gegeven kon worden. Daarom is Tjerk Budding, directeur van de opleiding tot Certified Public Controllers van de VU, al vrij snel gaan kijken naar een goed alternatief buiten de deur. Amersfoort bleek die te bieden.

De centrale ligging en goede bereikbaarheid vanuit heel het land, zowel per auto als met het OV, in combinatie met de ruim opgezette locatie die hij bij Zalencentrum Houtrust vond, maakten dat de keuze snel gemaakt was. Sinds september 2020 worden de colleges voor deze opleiding voor een groot deel vanuit deze locatie gegeven.

Corona heeft ons onderwijs in korte tijd aardig op zijn kop gezet

Tjerk Budding: “Corona heeft ons onderwijs in korte tijd aardig op zijn kop gezet. Zoals alle onderwijsinstellingen moesten we van het ene op het andere moment de overstap maken van offline naar online onderwijs, dus naar digitale colleges. Dat hebben we inmiddels heel aardig onder de knie, maar met name in het onderwijs voor professionals is de meerwaarde van het gesprek met elkaar voeren groot. Onderwijs voor professionals gaat niet alleen over kennis overdragen, maar ook heel specifiek over het voeren van dat onderlinge gesprek. Studenten kunnen veel leren van elkaars ervaringen. Daarom wilde ik niet helemaal overstappen naar online. Waar we tot voor kort op de VU altijd gebruik konden maken van ruimtes die daar speciaal voor waren ingericht, moesten we ineens op zoek naar een alternatief. De ruime opzet van de zalen in Houtrust maakte het mogelijk dat we nog steeds bij elkaar konden komen, met inachtneming van de corona maatregelen.”

Goede ervaringen met Amersfoort als onderwijsstad

Budding had al goede ervaringen met Amersfoort als onderwijsstad. Ook voor eerdere onderwijsactiviteiten kwam hij er al met enige regelmaat. Zo wordt sinds 2016 voor het eveneens in Amersfoort gevestigde adviesbureau BMC al een incompany-variant verzorgd van de Certified Public Controllersopleiding. “Wat me opviel was dat deelnemers altijd enthousiast reageerden op de goede bereikbaarheid van de

stad. Vandaar dat ik ook al snel bij Amersfoort uitkwam in mijn zoektocht. Ik ben erg blij met de nieuwe locatie die we daar gevonden hebben en merk ook nu weer dat de studenten enthousiast zijn.

We zijn naar een zogenaamde blended learning vorm gegaan, waarbij we de colleges deels online en deels op locatie aanbieden en studenten altijd de mogelijkheid hebben om online deel te nemen. Dat was voor iedereen even wennen in het begin, maar inmiddels hebben we daar goed onze weg in gevonden. Het blijkt zelfs voor sommige deelnemers een voordeel dat ze niet altijd naar ons toe hoeven komen, omdat ze bijvoorbeeld wat verder weg wonen. Samen met Rotterdam zijn wij de enige academische opleiding voor controllers in de publieke en non-profitsector, dus onze studenten komen uit het hele land.”

Mogelijkheden voor de toekomst

Voor de toekomst ziet Budding mogelijkheden om de nieuwe kennis en ervaringen te blijven inzetten. “Helemaal terug naar de oude situatie zullen we niet meer gaan. Daarvoor heeft deze nieuwe blended learning vorm al te veel zijn meerwaarde laten zien. In dat opzicht heeft corona ook positieve dingen gebracht. Wij als docenten werden gedwongen om onze digitale vaardigheden verder te ontwikkelen. We hebben kennis gemaakt met nieuwe onderwijsmogelijkheden die anders nog jaren onbenut of toch zeker onderbenut waren gebleven. Ik verwacht wel dat het zwaartepunt weer wat meer bij de fysieke colleges komt te liggen als de corona restricties eenmaal afgeschaald kunnen worden, maar we zullen zeker ook online onderwijs blijven inzetten. Voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat de colleges weer terug naar Amsterdam zullen worden verplaatst. Maar zolang we hier in Amersfoort terecht kunnen, is dat ook geen enkel probleem.”

Meest gelezen artikelen

Duurzame energie

07-01-2022

Circulair ondernemen bij IKEA

‘Duurzaam ondernemen zit in ons DNA, het is het fundament van wie wij zijn als bedrijf.'

Lees verder

Gezondheid

27-01-2022

Gezondheid in de regio

‘Wij willen gezondheid in de regio op een hoger niveau krijgen.’

Lees verder

Ondernemen

15-09-2023

Firma Zoethout geeft meubels een tweede leven

Amersfoort bruist van de creativiteit. Niet alleen op cultureel gebied, maar ook binnen het ondernemerschap. Neem bijvoorbeeld Firma Zoethout. Dit bedrijf in het Leusderkwartier verkoopt vintage meubels, die de kundige dames van top tot teen hebben opgeknapt.

Lees verder
Bekijk alle artikelen
Leer ondernemend Amersfoort beter kennen