Studenten Bouwkunde maken definitief ontwerp Kamer voor de Stad

Geschreven op 2/27/2023

Vijf studenten Bouwkunde van ROC Midden Nederland geven in schooljaar 2022-2023 vervolg aan de ontwikkeling van de Kamer voor de Stad: het kleine, duurzame broertje van het nieuw te bouwen Huis van de Stad van Amersfoort. Ze startten in september met een lessenserie rondom circulair bouwen en ontwerpen. Die lessen namen zij mee in de ontwikkeling van het definitieve ontwerp, dat op 15 februari aan de begeleidend architecten van Kraaijvanger is gepresenteerd. 

Meten en schaven 

Op 14 november startte het team Bouwkunde-studenten Leroy de Jong, Ties Prins, Dani Stronks, Rick Brouwer en Bas Ringeling aan de ontwikkeling van het definitieve ontwerp voor de Kamer voor de Stad. In het ontwerp moest rekening gehouden worden met eisen rondom vergunningen, duurzaamheid, budget en tijd. Dat alles, zonder de functie van het paviljoen uit het oog te verliezen: een duurzame ontmoetingsplaats voor bewoners.‘ Omdat het paviljoen uit tweedehands bouwmateriaal moet bestaan, is het ontwerpproces complexer dan normaal. Het ontwerp is afhankelijk van de materialen die je vindt,’ geeft Charlotte Schiebroek aan, begeleidend docent Bouwkunde van ROC Midden Nederland. 

Op zoek naar duurzame materialen en financiering 

Tijdens het ontwerpproces zijn de studenten ook hard aan de slag gegaan om de eerste duurzame materialen voor de bouw te verzamelen, zoals tweedehands dubbelglas bij Kringloop Amersfoort, planken bij Tweedehands Bouwmaterialen Willem Hogenberg en boomstammen van Staatsbosbeheer die anders in de versnipperaar terecht waren gekomen. Tegelijkertijd legden ze ook lijntjes uit bij de gemeente Amersfoort en verschillende Amersfoortse bedrijven voor aanvullende financiering. ‘Naast e-mails sturen, zijn we ook een dag zonder afspraak allemaal bedrijven langsgegaan. Het maakt toch meer indruk als je opeens op de stoep staat,’ vertelt Ties Prins. 

Het ontwerp: groen en circulair 

In het uiteindelijke ontwerp is gebruikgemaakt van onder andere overgebleven boomstammen een groen dak en tweedehandse planken, bouten, kozijnen englaswerk. Het paviljoen zal op verschillende plekken komen te staan en is dus demontabel van opzet. ‘Als je te maken hebt met een tijdelijk gebouw, is het belangrijk om ook transport mee te nemen in het ontwerpproces. Hoe zorg je ervoor dat alle bouwonderdelen gemakkelijk gedemonteerd, vervoerd en weer opgebouwd kunnen worden zonder schade?’ benoemt Mauric Cornet, architect bij Kraaijvanger.  

Nog enkele details binnen het ontwerp worden verder uitgewerkt en dan kunnen de studenten gaan bouwen. Iets waar zij zelf graag al mee waren gestart. ‘Het ontwerpproces duurt vaak lang, omdat je daarmee alle risico’s in kaart brengt. Voordat je gaat bouwen, moet je zeker weten of wat je maakt ook gaat werken,’ geeft Bas Niese, managing partner van Kraaijvanger, de studenten mee. 

Vervolg 

De volgende stap wordt verdere verzameling van duurzame bouwmaterialen en de bouw van de Kamer voor de Stad. Het paviljoen wordt gebouwd op terrein van ROC Midden Nederland bij Disketteweg 10 en wordt na afronding tijdelijk geplaatst op het bouwterrein van het nieuwe Huis van de Stad. 

Vragen?  

Bij vragen kunt u contact opnemen met begeleidend docent Charlotte Schiebroek, c.schiebroek@rocmn.nl.

Meest gelezen artikelen

alt

Ondernemen

22-12-2021

Earth Valley

‘Met Earth Valley creëren we een ecosysteem dat sterk bijdraagt aan grote maatschappelijke opgaven.’

Lees verder
alt

Gezondheid

24-1-2022

Gezondheid in de regio

‘Wij willen gezondheid in de regio op een hoger niveau krijgen.’

Lees verder
Leer ondernemend Amersfoort beter kennen