KOSMIK

KOSMIK: Inhoud x Vorm

Geschreven op 4/24/2023

De start van de werkdag op een druilerige maandagochtend. We worden verwacht in het hoofdgebouw van KOSMIK. Aan het einde van de lange oprijlaan wacht directeur Coen Witteveen ons op. Klaar om zijn verhaal over dit productiehuis te vertellen.

Klinkt officieel, hè? Toch is het één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. KOSMIK is namelijk het productiehuis van de stad en regio. Je vindt het hoofdgebouw aan de Heiligenbergerweg. Onder de houten dakspanten zorgt directeur Coen Witteveen met het KOSMIK-team ervoor dat de makers van morgen professionele begeleiding krijgen. Bijvoorbeeld door middel van mastertrajecten, kennisdeling en samenwerkingen met andere instellingen.

Productiehuis

De directeur verwacht ons! Coen nam eind 2019 plaats op deze zetel. Zijn taak: een doorstart maken met toenmalig cultuurpodium Nieuwe Erven. De situatie: twee jaar lang noodgedwongen sluiten. Wat lijkt op onfortuinlijke timing, groeide uit tot nieuwe visie. Coen: “Geen enkele plek is graag voor lange tijd gesloten. Aan de andere kant was er wel opeens tijd om onze visie uit te werken. In die periode hebben we alle knoppen omgezet om van KOSMIK een productiehuis te maken,” zo begint de directeur.

KOSMIK

Smeermiddel

Wat is dat eigenlijk: een productiehuis? Coen: “Kort samengevat is KOSMIK de plek waar inhoud en vorm samenkomen. We begeleiden artiesten in de creatieve sector en met zakelijke ondersteuning. Onze focus is muziek, maar we flirten met alle podiumkunsten. Daardoor ontstaan er mooie samenwerkingen met de gehele Amersfoortse cultuursector. Je kunt ons dus zien als een soort smeermiddel voor al die radertjes. ”

Collabs

Die genre-overstijgende samenwerkingen ziet Coen als goed voorbeeld van de kracht van KOSMIK. Als voorbeeld noemt hij de link tussen het productiehuis, creatieve broedplaats OostWest en FLUOR. “Met beide partijen hebben we meerdere projecten opgezet, waaronder ‘Gravel Pit’ en ‘Topics & Takkies’. Het eerste is een showcase voor next gen hiphop-artiesten. Het tweede bestaat uit een zestal meet-ups of Q&A’s. Professionals uit de muziekindustrie vertellen daar over hun eigen ervaringen, bijvoorbeeld met mentale gezondheid. Zo wordt een artiest volledig in eigen stad gefaciliteerd. Daarnaast zijn veel van de georganiseerde activiteiten ook open toegankelijk. De gehele stad heeft daar dus baat bij.”

Oja!

Wat mag er niet ontbreken aan een productiehuis? De directeur verklapt het: “We werken jaarlijks aan minstens één grote productie met een groot collectief. Inmiddels weten we dat het er altijd mee worden. Zo hadden we vorig jaar ‘Art of Lines’, een op Piet Mondriaan geïnspireerde hiphop-dansshow. Ook hebben we meegewerkt aan een film over mentale gezondheid genaamd ‘Legends of the Roof’. Momenteel werken we met theater De Lieve Vrouw en dansgroep ‘Class 3E’ aan een co-productie. De bedoeling is dat deze voorstelling een landelijke uitrol krijgt.

Kosmik

Showtime

Weet je nog, dat hele officiële hoofdkantoor van KOSMIK? Dat was vroeger een oude stal. Het leent zich ook meer dan prima voor grote zaal met podium. Regelmatig zie je hier toekomstige sterren aan het werk. Gouden tip van de directeur: “Op 20 april organiseren we samen met FLUOR een concert van ‘Ciao Lucifer’. Dit is een waanzinnig indiepopduo met maar liefst zes acts uit deze regio in het voorprogramma. Een goed moment voor als je wilt zien wat hier allemaal gebeurt!”

Meest gelezen artikelen

alt

Ondernemen

22-12-2021

Earth Valley

‘Met Earth Valley creëren we een ecosysteem dat sterk bijdraagt aan grote maatschappelijke opgaven.’

Lees verder
alt

Gezondheid

24-1-2022

Gezondheid in de regio

‘Wij willen gezondheid in de regio op een hoger niveau krijgen.’

Lees verder
alt

Vervoer

25-1-2022

Evolutie van de vrachtfiets

Nu steeds meer bedrijven hun mobiliteit willen of moeten vergroenen, heeft Babboe de oplossing: de vrachtfiets.

Lees verder
Leer ondernemend Amersfoort beter kennen