Ga naar de inhoud

Amersfoort wil meer!

Amersfoort wil meer!

Geschreven op 03/10/2023

Amersfoort is met circa 160.000 inwoners hard gegroeid in de afgelopen jaren en daar komt nog eens een groei van ongeveer 9% bovenop tot in 2030. Niet gek, dat deze stad met een sterke regionale centrumfunctie ongeveer 170.000 bezoekers per week trekt. Amersfoort behoort daarmee tot de grotere steden in Nederland. Volgens bureau Goudappel Coffeng behoort Amersfoort al jaren tot de meest vitale winkelgebieden.

Met behulp van de gemeente en Citymarketing Amersfoort vroeg ik in een online enquête of de binnenstad van Amersfoort voldoet in de behoefte van haar bewoners en bezoekers. Het antwoord van de circa 350 respondenten is dat er nog kansen liggen voor diverse soorten ondernemers en winkels. Werk aan de winkel voor mij dus!

Geschreven door: Corneel Jonkers

Circulair en duurzaam aanbod

Niet geheel onopvallend is de sterke vraag naar meer circulair aanbod. Niet alleen kleding, maar ook meubels, huishoudelijke apparatuur, outdoor en planten. De afgelopen jaren zagen we in Amersfoort al dergelijk aanbod ontstaan buiten de binnenstad, maar de eerste leuke zaken zijn inmiddels ook in de binnenstad terug te vinden. Denk dan aan 95percent (www.95percent.nl) en FLUPS (www.flupsonline.nl). Je ziet hier ook nieuwe trends ontstaan, zoals het tegen betaling lenen van kleding. Naar verwachting zal dit aanbod sterk groeien.

Maar ook in het horeca-aanbod wordt duurzaam aanbod gemist. Een (plant based) yoghurt barn, veganistische restaurants en restaurants die een goed halal en alcoholvrij aanbod hebben. Vergeet ook niet de vraag naar salad bars en een plek voor de heerlijkste juices. Voor die laatste kun je sinds kort terecht bij RE5 Café (www.re5cafe.nl). Voor kunst, vintage en een lekker vleesloze lunch kun je sinds kort ook terecht bij Café Stu.

Lokaal en intiem aanbod

De trend waarbij meer vraag is naar intiemere winkels met een lokaal aanbod, zet door. In de vorm van een kledingboetiek of conceptstore, maar ook door het terugbrengen van ambacht. De vraag vanuit makers om zich in de binnenstad te vestigen groeit. Wil jij een makersplaats opzetten in de binnenstad, neem dan met mij contact op. Een leuk nieuw zaakje in de Arnhemsestraat is BoekjesBoekjesBoekjes.

Aan de food kant, is de vraag naar meer bakkers in de stad groot. Daarnaast ook naar kaas- en groenteboeren, slagers, wijnhandelaren, of alles bij elkaar in een foodcourt. Jullie worden met open armen ontvangen door de bezoekers van de binnenstad!

Massaal 

Wie denkt dat alleen kleine boetiekjes voldoende is om de huidige consument te overtuigen, heeft het ook mis. De grootste vraag is nog steeds de terugkomst van Zara naar Amersfoort met Primark in haar gevolg. Ook de Decathlon scoort hoog. Bershka en de Bijenkorf volgen daarna snel. Opvallend is dat een redelijk aantal consumenten de grote aanbieders mist en tegelijkertijd vraagt om meer (circulaire) boetiekjes. Je ziet zo nog een grote diversiteit in veel kledingkasten. Een verschuiving naar het bewuster aankopen van kleding is wel al steeds beter zichtbaar.

Kinderen zijn klanten van de toekomst

Ouders met jonge kinderen zijn nog zoekende in het aanbod. Er is veel vraag naar meer kleding- en schoenenwinkels voor kinderen. Meer kinderen in de stad zorgt ook voor de klanten van de toekomst. Een doelgroep die daarom op haar wenken bediend hoort te worden. Het zorgt ook voor meer ontspannen ouders, die daardoor langer in de stad verblijven. Veel respondenten vragen om meer speelplekken voor kinderen. Niet alleen buiten, maar juist ook in de horeca (heel vaak genoemd), zoals bij Houtebout (www.houtebout.nl) of in winkels. Ook een doe- en beleef museum of lego store wordt vaak genoemd. Voor de oudere bijna volwassen kinderen, ontbreekt een sterk horeca aanbod en bijpassend spelaanbod van bijvoorbeeld arcade games.

Niet alleen kinderen willen spelen

Steeds vaker wordt een dagje winkelen of een drankje gecombineerd met een spelelement. Samen iets doen. Er is een grote vraag naar nieuwe en meer concepten in de binnenstad, zoals game centres (niet te verwarren met gokhallen!), jeux de boules en bowling. Maar ook escaperooms en karaokebars.

Dansen tot de zon op komt

Wie dacht dat de Amersfoorter alleen maar op het terras wil zitten, heeft het mis. Er wordt gevraagd om meer clubs, live optredens, karaokebars en opvallend, specifiek horeca voor 30-40 ers. Mocht de Amersfoorter toch op het terras willen zitten, dan ook in de winter als het even kan met een buitenbar. Warme wafels en glühwein mogen dan niet ontbreken.

Kunst en cultuur meer zichtbaar in de stad

Kunstgalleries mogen er volgens veel respondenten meer bij komen. Het streven is om met makelaars en eigenaren veel vaker tot een tijdelijke invulling van panden te komen. Etalages vullen met kunst zou daarbij een interessante optie zijn die de aantrekkelijkheid van de binnenstad vergroot en daarmee ook de verhuurbaarheid van de panden in het algemeen. De combinatie met een kunstenaar in actie, zoals bij Thomas Thijssen (www.thomasthijssen.com) op de Sint Jorisstraat 3, is dan nog sterker.

Maar denk naast kunstgalleries ook aan meer kleinschalige poppodia, ruimte voor muzikanten en een doe- en beleef museum.

Franchise

Oil & Vinegair wordt vaak genoemd. Natuurlijk willen we deze keten ook in Amersfoort. Echter, hiervoor zoeken we dan nog een franchiser. Kijk ook eens op www.franchise.nl voor leuke ketens die franchise formules aanbieden. Lijkt het jou leuk om zelf te gaan ondernemen en een franchise te starten, ik help je daar graag bij.

Neem contact met mij op:
Corneel Jonkers
Matchmaker Binnenstad Amersfoort
06-41010217

Meest gelezen artikelen

Duurzame energie

07-01-2022

Circulair ondernemen bij IKEA

‘Duurzaam ondernemen zit in ons DNA, het is het fundament van wie wij zijn als bedrijf.'

Lees verder

Gezondheid

27-01-2022

Gezondheid in de regio

‘Wij willen gezondheid in de regio op een hoger niveau krijgen.’

Lees verder

Ondernemen

15-09-2023

Firma Zoethout geeft meubels een tweede leven

Amersfoort bruist van de creativiteit. Niet alleen op cultureel gebied, maar ook binnen het ondernemerschap. Neem bijvoorbeeld Firma Zoethout. Dit bedrijf in het Leusderkwartier verkoopt vintage meubels, die de kundige dames van top tot teen hebben opgeknapt.

Lees verder
Bekijk alle artikelen
Leer ondernemend Amersfoort beter kennen