Ga naar de inhoud

KOSMIK: Inhoud x Vorm

KOSMIK: Inhoud x Vorm

Geschreven op 24/04/2023

De start van de werkdag op een druilerige maandagochtend. We worden verwacht in het hoofdgebouw van KOSMIK. Aan het einde van de lange oprijlaan wacht directeur Coen Witteveen ons op. Klaar om zijn verhaal over dit productiehuis te vertellen.

Klinkt officieel, hè? Toch is het één en al culturele koek en ei op deze voormalige boerderij. KOSMIK is namelijk het productiehuis van de stad en regio. Je vindt het hoofdgebouw aan de Heiligenbergerweg. Onder de houten dakspanten zorgt directeur Coen Witteveen met het KOSMIK-team ervoor dat de makers van morgen professionele begeleiding krijgen. Bijvoorbeeld door middel van mastertrajecten, kennisdeling en samenwerkingen met andere instellingen.

Productiehuis

De directeur verwacht ons! Coen nam eind 2019 plaats op deze zetel. Zijn taak: een doorstart maken met toenmalig cultuurpodium Nieuwe Erven. De situatie: twee jaar lang noodgedwongen sluiten. Wat lijkt op onfortuinlijke timing, groeide uit tot nieuwe visie. Coen: “Geen enkele plek is graag voor lange tijd gesloten. Aan de andere kant was er wel opeens tijd om onze visie uit te werken. In die periode hebben we alle knoppen omgezet om van KOSMIK een productiehuis te maken,” zo begint de directeur.

Smeermiddel

Wat is dat eigenlijk: een productiehuis? Coen: “Kort samengevat is KOSMIK de plek waar inhoud en vorm samenkomen. We begeleiden artiesten in de creatieve sector en met zakelijke ondersteuning. Onze focus is muziek, maar we flirten met alle podiumkunsten. Daardoor ontstaan er mooie samenwerkingen met de gehele Amersfoortse cultuursector. Je kunt ons dus zien als een soort smeermiddel voor al die radertjes. ”

Collabs

Die genre-overstijgende samenwerkingen ziet Coen als goed voorbeeld van de kracht van KOSMIK. Als voorbeeld noemt hij de link tussen het productiehuis, creatieve broedplaats OostWest en FLUOR. “Met beide partijen hebben we meerdere projecten opgezet, waaronder ‘Gravel Pit’ en ‘Topics & Takkies’. Het eerste is een showcase voor next gen hiphop-artiesten. Het tweede bestaat uit een zestal meet-ups of Q&A’s. Professionals uit de muziekindustrie vertellen daar over hun eigen ervaringen, bijvoorbeeld met mentale gezondheid. Zo wordt een artiest volledig in eigen stad gefaciliteerd. Daarnaast zijn veel van de georganiseerde activiteiten ook open toegankelijk. De gehele stad heeft daar dus baat bij.”

Oja!

Wat mag er niet ontbreken aan een productiehuis? De directeur verklapt het: “We werken jaarlijks aan minstens één grote productie met een groot collectief. Inmiddels weten we dat het er altijd mee worden. Zo hadden we vorig jaar ‘Art of Lines’, een op Piet Mondriaan geïnspireerde hiphop-dansshow. Ook hebben we meegewerkt aan een film over mentale gezondheid genaamd ‘Legends of the Roof’. Momenteel werken we met theater De Lieve Vrouw en dansgroep ‘Class 3E’ aan een co-productie. De bedoeling is dat deze voorstelling een landelijke uitrol krijgt.

Showtime

Weet je nog, dat hele officiële hoofdkantoor van KOSMIK? Dat was vroeger een oude stal. Het leent zich ook meer dan prima voor grote zaal met podium. Regelmatig zie je hier toekomstige sterren aan het werk. Gouden tip van de directeur: “Op 20 april organiseren we samen met FLUOR een concert van ‘Ciao Lucifer’. Dit is een waanzinnig indiepopduo met maar liefst zes acts uit deze regio in het voorprogramma. Een goed moment voor als je wilt zien wat hier allemaal gebeurt!”

Meest gelezen artikelen

Duurzame energie

07-01-2022

Circulair ondernemen bij IKEA

‘Duurzaam ondernemen zit in ons DNA, het is het fundament van wie wij zijn als bedrijf.'

Lees verder

Gezondheid

27-01-2022

Gezondheid in de regio

‘Wij willen gezondheid in de regio op een hoger niveau krijgen.’

Lees verder

Ondernemen

15-09-2023

Firma Zoethout geeft meubels een tweede leven

Amersfoort bruist van de creativiteit. Niet alleen op cultureel gebied, maar ook binnen het ondernemerschap. Neem bijvoorbeeld Firma Zoethout. Dit bedrijf in het Leusderkwartier verkoopt vintage meubels, die de kundige dames van top tot teen hebben opgeknapt.

Lees verder
Bekijk alle artikelen
Leer ondernemend Amersfoort beter kennen