Blog

Podium: dé centrale kantorenlocatie voor het nieuwe werken

Podium in Amersfoort groeit de komende jaren uit tot levendige woon- en werkwijk, met volop ruimte voor innovatieve ontwikkeling van nieuwe, flexibele kantoren. Met het nog altijd groeiende Vathorst als achterland, station Amersfoort Vathorst op steenworp afstand en de belangrijke uitvalswegen A1 en A28 in de buurt, is Podium de plek waar het nieuwe werken de komende jaren volledig tot wasdom komt. Goed nieuws: er zijn nog twee kavels vrij. Portret van een moderne kantorenlocatie met een enorme potentie.

Flexibele en goed bereikbare kantoren dicht bij grote woonwijken hebben de toekomst. Zeker nu steeds meer mensen thuiswerken. Dan luidt de vraag: wat is daarvoor de beste locatie? Woon- en werkwijk Podium is het antwoord. Gelegen in het hart van Nederland en omringd door hoogwaardige bedrijvigheid, belangrijke uitvalswegen, een station, een winkelcentrum én een grote woonwijk (Vathorst), zijn alle ingrediënten aanwezig om flexibele werkvormen optimaal te faciliteren.

Daniel Dohnalek, senior adviseur vastgoedontwikkeling en beheer bij de gemeente Amersfoort, schetst een aantrekkelijk beeld voor kantorenontwikkelaars die hun ogen openhouden voor nieuwe kansen. ‘Amersfoort behoort tot de snelst groeiende steden van Nederland en wordt gewaardeerd als een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Het aantal inwoners neemt door een omvangrijk woningbouwprogramma ook de komende jaren flink toe. In het licht van het nieuwe werken zal daardoor ook vraag ontstaan naar flexibele kantoren waar mensen, onafhankelijk van de thuisbasis van het bedrijf waar ze in dienst zijn, kunnen werken. Podium heeft alles om te voldoen aan die nieuwe kantoorvraag van huidige en toekomstige bewoners van Amersfoort.’

Hij wijst op Vathorst als achterland. ‘Daar huist een enorm potentieel van werknemers, klanten en andere kantoorgebruikers. Er wonen twintigduizend mensen, waarvan een groot deel hoogopgeleid is. Al die mensen werken steeds meer thuis en hebben behoefte aan contact met andere kenniswerkers. Stel je voor dat een kantoorgebouw in Podium de plek wordt waar deze mensen kunnen werken en alle nodige kantoorfaciliteiten bij de hand hebben? Als pandeigenaar zou je daarvoor een soort abonnementsvorm of leasecontract met werkgevers in het leven kunnen roepen. Een werkplek dicht bij huis scheelt niet alleen veel vervoersbewegingen en reistijd, het is ook een oplossing voor mensen die vanwege hun gezinssituatie niet altijd kunnen thuiswerken.’

Bouwen aan nieuwe vormen

Het is een prikkelende gedachte nu de traditionele ontwikkeling van kantoren zijn langste tijd lijkt te hebben gehad. Podium biedt vooruitstrevende projectontwikkelaars de ruimte om letterlijk en figuurlijk aan nieuwe vormen te bouwen. De gemeente Amersfoort heeft daarvoor twee kavels gereserveerd. Beide kavels zijn geschikt voor hoogbouw; op de planning staan een entreegebouw van negen verdiepingen (3.240 m2 kantoorruimte) en een kantoorgebouw van acht verdiepingen (6.800 m2 kantoorruimte).

Podium is om meer redenen een interessante locatie voor vernieuwende ontwikkelaars van kantoorgebouwen. ‘Naast de uitstekende bereikbaarheid – Amersfoort staat bekend om zijn goede infrastructuur – is de ligging fantastisch’, zegt Mathilde van der Sanden, als accountmanager van het Amersfoort Business Team aanspreekpunt voor geïnteresseerde ondernemers. ‘Het is de poort naar de Foodvalley en het oosten. Zeker voor bedrijven uit die contreien, bijvoorbeeld technologische start-ups of bedrijven in de in Amersfoort sterk vertegenwoordigde geo-, IT- en erfgoedsector, kan Podium een interessante vestigingslocatie zijn. Door de ligging aan de rand van de randstad kun je het beste van beide werelden ervaren. Je hebt alle faciliteiten die de randstad je biedt én het is betaalbaar.’

Goede buren

Bovendien biedt Podium een prettige werkomgeving, die past in de ambitie van de provincie Utrecht om een Gezond Stedelijk Leven te creëren voor alle mensen en organisaties. In de eerste plaats dankzij de nabije aanwezigheid van winkelcentrum Vathorst, waar zich onder meer drie supermarkten, een theater, een bibliotheek en diverse restaurants bevinden. ‘Het beweegrondje van de toekomstige gebruikers van de nieuwe kantoorgebouwen is al uitgestippeld’, zegt Van der Sanden lachend.

Goede buren zijn er ook: dienstverlener Stater en bouwbedrijf VolkerWessels hebben zich in een eerder stadium gevestigd in Podium. Daar komt het prestigieuze CollectieCentrum bij. Dit gebouw gaat functioneren als het gezamenlijk depot voor de collecties van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Museum Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De bouw ervan is in volle gang.

Unieke kans

De dynamiek op Podium krijgt daarnaast een impuls dankzij de komst van 400 woningen. Ambitie van de gemeente Amersfoort is om centraal in de woon- en werkwijk een parkruimte te maken die als entrée en hoofdontsluiting van de wijk fungeert. Medewerkers van de kantoren kunnen deze ontmoetingsplek, speelplaats en picknickplek gebruiken voor een wandeling naar het winkelcentrum of naar het station. Bij mooi weer kan in dit park de lunch genuttigd worden. Over gezond stedelijk leven gesproken.

En zo staat Podium aan het begin van een nieuw, ambitieus hoofdstuk. Dohnalek en Van der Sanden komen graag in contact met ondernemers die daaraan willen bijdragen met innovatieve ideeën voor kantoorontwikkeling. ‘Dit is een unieke kans om snel een bijzonder kantoorgebouw te realiseren op een gewilde plek. Wij kijken ernaar uit om er samen voor te zorgen dat de groeiende stad die Amersfoort is straks een vernieuwende werklocatie rijker is.’

Meer informatie over kantoorkavels in Podium?

Wilt u meer weten over kantoorkavels in Podium? Neem dan contact op met Daniel Dohnalek & Mathilde van der Sanden via het formulier (klik hier). 

Amersfoort de stad voor uw onderneming?

Ontdek in 5 mails waarom Amersfoort misschien wel de beste vestigingsplek voor uw bedrijf is (stopt automatisch).

Lees meer >

Niks missen?

Meld u dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws uit Amersfoort voor ondernemers via onderstaand formulier.

Meld nu aan!