Amersfoort, dé erfgoedstad van Nederland

In geen enkele andere stad wordt zo ontzettend veel met erfgoed gedaan als in Amersfoort. Door de vestiging van een groot aantal erfgoedbedrijven en -organisaties is de stad een echte ontmoetingsplaats voor de erfgoedsector.

In het hart van het land ligt de historische stad Amersfoort. De centrale ligging en goede bereikbaarheid maken van de stad een ideale vestigingslocatie voor landelijk opererende bedrijven en organisaties. Mede daarom zijn er in Amersfoort veel erfgoedbedrijven en -organisaties gevestigd, die elkaar snel weten te vinden.

 • Centraal gelegen en goed bereikbaar
 • Korte lijnen met andere erfgoedpartijen
 • Gemeente omarmt de erfgoedsector

Amersfoort, ook voor uw erfgoedbedrijf- of organisatie de ideale vestigingslocatie! Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met Mathilde van der Sanden van Gemeente Amersfoort.

 • Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
 • Staatsbosbeheer
 • Nationaal Restauratiefonds
 • Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij
 • Van Hoogevest Architecten
 • Nationale Monumentenorganisatie (NMo)
 • BOEi (Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed)
 • Vakgroep Restauratie
 • Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen
 • POT Art Logistics
 • Nationaal Groenfonds
 • en nog veel meer!

Susan Lammers
Directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

“Dit is een prachtige plek voor ons. Heel fijn om zoveel erfgoed om ons heen te hebben.”

Susan Lammers
Directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

“Dit is een prachtige plek voor ons. Heel fijn om zoveel erfgoed om ons heen te hebben.”

Erfgoed in Amersfoort

De stadsplattegrond die Jacob van Deventer in de zestiende eeuw maakte van Amersfoort kan bijna één op één op de huidige kaart van de binnenstad worden gelegd. Veel gebouwen uit die tijd zijn ook nog bewaard gebleven. Met wel 650 monumenten is er in de stad veel te ontdekken, van de iconische Koppelpoort tot het Belgenmonument op de Amersfoortse Berg. Ook in de regio is veel erfgoed te vinden, zoals Kamp Amersfoort, het oerbos op landgoed Den Treek-Henschoten en het varend erfgoed in Bunschoten Spakenburg. En daar komt binnenkort nog veel meer erfgoed bij, wanneer in Amersfoort het CollectieCentrum Nederland opent. In dit depot brengen het Rijksmuseum, Museum Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hun collecties hun collecties onder. Daarmee wordt dit het grootste kunstdepot van Nederland, met daarin ook restauratieateliers en onderzoeks- en studieruimtes. Het CollectieCentrum Nederland opent naar verwachting in 2020 haar deuren.

Flip van de Burgt
Mede-eigenaar Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij

“Het is geweldig dat zoveel erfgoedorganisaties in Amersfoort zetelen.”

Flip van de Burgt
Mede-eigenaar Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij

“Het is geweldig dat zoveel erfgoedorganisaties in Amersfoort zetelen.”

Evenementen over erfgoed in Amersfoort

In Amersfoort zijn jaarlijks ongeveer 150 evenementen over erfgoed, zoals in 2018 bijvoorbeeld het Nationaal Monumentencongres en de Contactdag Herbestemming. Een deel van de evenementen vindt plaats bij de erfgoedbedrijven en -organisaties in huis, maar bij grote evenementen wordt geregeld uitgeweken naar één van de prachtige erfgoedlocaties die nu dienst doen als evenementenlocatie. Zo zijn er diverse oude kloosters waar evenementen worden georganiseerd (De Observant, De Mariënhof, Leerhotel Het Klooster) en zijn de voormalige Prodentfabriek en de Wagenwerkplaats prachtige voorbeelden van industrieel erfgoed dat herbestemd is tot evenementenlocatie. En in de nabije omgeving kunt u terecht op prachtige locaties als Paleis Soestdijk en Kasteel Groeneveld.

Bent u op zoek naar een mooie locatie voor een congres of evenement? Bekijk dan het overzicht van locaties in regio Amersfoort op:

Kees-Jan Dosker
Directeur Nationaal Restauratiefonds

“De lijnen zijn letterlijk en figuurlijk kort.”

Kees-Jan Dosker
Directeur Nationaal Restauratiefonds

“De lijnen zijn letterlijk en figuurlijk kort.”

Amersfoort de stad voor uw onderneming?

Ontdek in 5 mails waarom Amersfoort misschien wel de beste vestigingsplek voor uw bedrijf is (stopt automatisch).

Lees meer >

Niks missen?

Meld u dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws uit Amersfoort voor ondernemers via onderstaand formulier.

Meld nu aan!