AB - Interview - Reijneveld Engineering - vierkant

‘Kleinere CO2-voetafdruk na verhuizing naar Amersfoort’

Geschreven op 2/24/2021

Twee jaar geleden besluit André Verschoor met zijn bedrijf Reijneveld Engineering Scherpenzeel in te ruilen voor Amersfoort. De ingenieurs werken vanuit een bijzonder pand op De Hoef, ontworpen door de wereldberoemde architect Ben van Berkel, aan verschillende gebouwen mét oog voor een betere wereld.

Reijneveld Engineering adviseert sinds 1976 op het gebied van bouwconstructies in de industrie en utiliteitsbouw, maar adviseert ook in de woningbouw en bij kantoorgebouwen. André Verschoor heeft het bedrijf in mei 2014 overgenomen van Nico Reijneveld. Dagelijks werken de ingenieurs nauw samen met opdrachtgevers, ontwikkelaars en architecten. Verschoor: “Als mensen vragen wat we doen, zeg ik altijd dat we zorgen dat gebouwen niet omvallen. We hebben zowel nationale als internationale opdrachtgevers. Veel werk zit voor ons in de voedingsindustrie en logistiek, maar daarnaast worden we tegenwoordig ook veel betrokken bij de bouw van appartementen. Woningen worden steeds compacter.”

Naast gebouwen worden ook regelmatig kunstwerken doorberekend. Verschoor benoemt hun bijdrage aan het MH17-monument, een naar eigen zeggen ‘eervol project’: “Een kunstenaar heeft dat bedacht en wij rekenen alles uit om ervoor te zorgen dat de uitvoering klopt. Hetzelfde geldt voor gebouwen. Een architect heeft het idee voor de buitenkant, wij gaan over debinnenkant.”

Ben van Berkel

Over ‘buitenkant’ gesproken: sinds mei 2019 is Reijneveld gevestigd in een eyecatcher met bijzonder verhaal aan de Basicweg op de Hoef in Amersfoort. Het eerste ontwerp van Ben van Berkel uit 1991. Van Berkel is inmiddels een wereldberoemd architect, die onder andere de Erasmusbrug heeft ontworpen. Verschoor heeft met zijn bedrijf intrek genomen op de begane grond van het pand, zonder ook maar één ding te veranderen.

De schuine lijnen die het werk van Van Berkel typeren, zijn zo nog overal in het gebouw te zien. “Een delegatie van UN Studio, het bedrijf van Ben van Berkel, is hier nog langs geweest om te kijken wat er uit het ontwerp overeind is gebleven,” vertelt Verschoor enthousiast, “Ze waren blij verrast dat er nog zoveel intact was. Wat ik persoonlijk fijn vond toen ik het pand voor het eerst bezocht is dat de ramen op het noorden zitten, dat is wat licht betreft voor computergebruik ideaal. Bovendien hoeven we amper te koelen want de zon staat op de andere kant van het pand.”

AB - Interviews - Reijneveld Engineering - buitenkant pand

Papierloos

Op de begane grond van het pand aan de Basicweg vind je bijna geen papier meer, met uitzondering van één kleine ruimte met daarin het papieren archief. Daarin zijn alle gebouwen te vinden waar het bedrijf sinds 1976 aan heeft gewerkt. Aan dat archief wordt in het heden niet meer zoveel toegevoegd. “De digitalisering gaat heel hard. Inmiddels werken we met 3D-modellen waardoor de kans op fouten bij de uiteindelijke bouw een stuk kleiner is. Het geeft ons ook de mogelijkheid om onze modellen heel makkelijk in die van de architect schuiven. Op die manier kunnen we direct controleren of alles past. We kunnen zelfs door het gebouw heen lopen terwijl de bouw nog niet is gestart”, licht de directeur toe. Het papieren archief is toch niet helemaal overbodig.

Het blijkt zelfs nog handig als tevreden opdrachtgevers zich bedenken en later terugkomen met de vraag of er toch nog zonnepanelen op het dak geïnstalleerd kunnen worden. “Die vraag komt regelmatig, bijvoorbeeld bij een gebouw uit 1980 waar we toentertijd al bij betrokken waren. Die berekeningen zitten in ons archief om een goed antwoord te kunnen geven op vragen, in dit geval over zonnepanelen”, zegt Verschoor. Soms kunnen de zonnepanelen direct het dak op, maar omdat het een nauwkeurige berekening betreft kan het zijn dat er aanvullende constructies nodig zijn om de stevigheid te waarborgen. “Er is altijd wel een mogelijkheid om op het hele of in ieder geval een deel van het dak zonnepanelen te maken”, zegt de directeur.

De toename in het voortschrijdend inzicht onder ondernemers zorgt ervoor dat Reijneveld Engineering tegenwoordig daar zelf de verantwoordelijkheid in neemt. “We rekenen geen grote daken meer uit zonder daar de mogelijkheid voor zonnepanelen in mee te nemen. Dat hebben we besloten toen deze vraag steeds vaker kwam. Het heeft ook voordelen: als je het vooraf meeneemt in de berekening zijn de extra kosten niet zo hoog als wanneer je later extra constructies nodig hebt om de zonnepanelen alsnog te leggen.”

AB - Interviews - Reijneveld Engineering - zonnepanelen

Duurzaamheidscertificaat

Het BREEAM-NL certificaat is hét toverwoord op het gebied van duurzaam bouwen. De certificeringsmethode is een internationale erkenning voor de duurzaamheid van je gebouw. Reijneveld Engineering doet ook daar een stapje extra als het gaat om duurzaamheid. Verschoor: “De opdrachtgever bepaalt of ze ambitie hebben om voor zo’n certificaat te gaan. Als dat het geval is, gaan we er al vanaf het ontwerp mee aan de slag. De certificaten zijn er in verschillende gradaties, voordeel is dat een gebouw met het BREEAM-NL Outstanding-certificaat tegenwoordig ook meer waard is. Je moet er wel echt voor gaan, want je gebouw wordt op verschillende punten onderzocht. Van materiaal- en watergebruik tot energieopwekking. Ze houden ook rekening met het gedrag van management om te waarborgen dat alles op de juiste manier gebruikt wordt.”

Circulair bouwen

Ook circulaire gebouwen dienen niet vergeten te worden als het gaat om milieuvriendelijk bouwen. “We werken veel met staalconstructies, die kunnen altijd wel weer hergebruikt worden. Hout is ook in opkomst. Zogenaamd ‘gelamineerd hout’ komt uit een productiebos en zolang je niet meer bouwt dan het productiebos oplevert, ben je goed bezig.” Wat veel mensen niet weten is dat een houten constructie zelfs beter is bij brand. De korst die zich om het verbrande hout vormt, isoleert de binnenkant. Het huis houdt daardoor langer stand dan bij een stalen constructie, want staal smelt over het algemeen sneller.

AB - Interviews - Reijneveld Engineering - André Verschoor

Beter voor het milieu

Reijneveld Engineering voelt zich als een vis in het water in het pand in Amersfoort. De windmolen voor het raam herinnert aan Verschoors vorige bedrijf. De molen stond daar op het dak, maar omdat hij op het schuine dak op De Hoef niet kan staan, heeft hij een mooi plekje voor het raam op de begane grond gekregen. Lachend vertelt Verschoor: “Als je het over duurzaamheid hebt, is dit volgens mij hét teken van duurzaamheid.”

Inmiddels zit het bedrijf bijna twee jaar in het pand in Amersfoort. De verhuizing was goed voor het personeel en voor het milieu. “We waren hiervoor in Scherpenzeel gevestigd. Dat is een mooi dorp, maar het ligt ver van het openbaar vervoer. Ons kantoor op de Basicweg is een stuk dichter bij het station. Eén van de redenen om naar Amersfoort te verhuizen was ook omdat de werknemers dan een stuk minder hoeven te reizen. Veel van hen komen nu op de fiets. Bij ons type bedrijf maken de autokilometers driekwart van de CO2-voetafdruk uit, dus door te verhuizen hebben we daar ook stappen in gemaakt.”

Meest gelezen artikelen

alt

Ondernemen

22-12-2021

Earth Valley

‘Met Earth Valley creëren we een ecosysteem dat sterk bijdraagt aan grote maatschappelijke opgaven.’

Lees verder
alt

Gezondheid

24-1-2022

Gezondheid in de regio

‘Wij willen gezondheid in de regio op een hoger niveau krijgen.’

Lees verder
alt

Vervoer

25-1-2022

Evolutie van de vrachtfiets

Nu steeds meer bedrijven hun mobiliteit willen of moeten vergroenen, heeft Babboe de oplossing: de vrachtfiets.

Leer ondernemend Amersfoort beter kennen