Blog

“Amersfoort is een stad met een fijne maat”

michael-rutgers

Interview Michael Rutgers, directeur van het Longfonds

Hij noemt zichzelf geen visionair, wel een man met een visie. Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, zet zich vol overgave in voor een rookvrije samenleving. De thuisbasis van waaruit hij met zijn team opereert kan niet toepasselijker: het Huis voor de Gezondheid in het Amersfoortse Stationsgebied.

Huis vol dynamiek

Vrijdagmiddag, lunchtijd. Michael Rutgers haalt zijn bezoek beneden in de ontmoetingsruimte op en knippert even met zijn ogen. Verrast: “Wat gebeurt hier allemaal?” Het is inderdaad een drukte van belang, medewerkers van bedrijven en organisaties met naamkaartjes op hun borst praten geanimeerd met elkaar. Rutgers slaat het tafereel goedkeurend gade. “Een huis vol dynamiek, hè? Eén moment hoor, ik zie iemand die ik even de hand moet schudden.”

18 gezondheidsorganisaties werken samen in het Huis voor de Gezondheid

“Ja, zo gaat dat in het Huis voor de Gezondheid. Themabijeenkomsten, congressen, netwerkborrels: het vindt allemaal plaats hier aan het Stationsplein 127 in Amersfoort. Dit is het thuis van liefst 18 gezondheidsorganisaties, zoals de Maag Lever Darm Stichting, Alzheimer Nederland, Fonds Psychische Gezondheid en het Diabetes Fonds. Het Longfonds was in 2010 de derde gezondheidsorganisatie die in het pand trok.”

Huis voor de Gezondheid staat in Amersfoort

Het idee van een gezamenlijk gezondheidshuis werd bedacht en sloeg aan. Het duurde even, maar nu is het toch echt een compact geheel, zo constateert Rutgers tevreden. Zelfs kleinschalige maar niet minder belangrijke gezondheidsorganisaties, zoals Long Alliantie Nederland en Deltaplan Dementie, zijn inmiddels aangehaakt. Steeds meer mensen weten: in Amersfoort staat het Huis voor de Gezondheid.

Samen onderzoek stimuleren

Het is daarmee een schoolvoorbeeld van een vruchtbare krachtenbundeling. Neem alleen al de kostenbesparing van miljoenen euro’s in de backoffice. En het levert meer op. Kennis delen, nieuwe plannen initiëren en gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek stimuleren: samen werken de organisaties eraan om ons allemaal gezonder te maken.

“Je komt elkaar ook tussen de verdiepingen tegen. Het is echt een fysieke ontmoetingsplek geworden.”

Rutgers noemt het begrip comorbiditeit; het verschijnsel dat patiënten meerdere ziekten tegelijk hebben. En dat komt vaak voor. Iemand met de longziekte COPD kan ook kampen met diabetes. En een depressie openbaart zich ook bij verschillende patiënten. Rutgers wil er maar mee aangeven: de gezondheidsorganisaties zetten zich in voor patiënten die vaak met soortgelijke problemen kampen. En dus betekent samen optrekken in het Huis voor de Gezondheid een absolute meerwaarde.

Mensen komen graag naar ons toe

Amersfoort is daarvoor de ideale locatie, weet Rutgers. “We zijn allemaal gezondheidsorganisaties die drijven op netwerken en samenwerkingen. Daar hoort een vestigingslocatie bij waar je elkaar makkelijk kunt ontmoeten. Amersfoort is dat. Mensen komen graag naar ons toe. En waarom? Dit is geen Utrecht, geen Den Haag en geen Amsterdam. Daar kom je bijna niet meer binnen, zo druk is het er. Amersfoort ligt centraal en is goed bereikbaar. Sinds we hier ons kantoor hebben scheelt het me op jaarbasis 20.000 reiskilometers.”

De maatschappij is hier

“Daarnaast is Amersfoort een stad met een fijne maat, een stad die bij ons past,” vervolgt Rutgers, die zich inmiddels ook privé Amersfoorter mag noemen. “Het is geen wereldstad, maar ook zeker niet provinciaals. Eigenlijk is Amersfoort met geen andere stad te vergelijken.” Hij kijkt naar buiten, overziet het Stationsgebied. “Los van dat dit een geweldige plek is voor bedrijven, met het station dicht in de buurt, zie ik hier op het plein de uitdagingen waarvoor wij ons best doen. Bussen die fijnstof uitstoten, jongeren die roken. De maatschappij is hier.”

Sociale soepelheid

Amersfoort is als centraal gelegen stad voor Rutgers ook een strategische locatie om zijn netwerk te onderhouden en uit te breiden. Hij reist niet alleen overal zo naartoe, mensen weten vooral het Huis voor de Gezondheid goed te vinden. De hand die Rutgers zojuist beneden drukte: het was een staaltje netwerken dat hij zo vaak in de praktijk brengt. Wat hem als netwerker helpt? “Open zijn, informeel, een bepaalde sociale soepelheid in de omgang. Ik ervaar het een beetje als ouwejongenskrentenbrood, wie ik ook tegenkom. Laatst nog maakte ik een praatje met minister Edith Schippers. En zichtbaar zijn is heel belangrijk. Geef je een keer ergens je mening over in een tijdschrift of tijdens een bijeenkomst, dan levert dat vaak een sneeuwbaleffect op. Je moet je ogen en oren openhouden, inhoudelijk georiënteerd zijn. Want succes met netwerken staat of valt natuurlijk met wat je te zeggen hebt.”

Wetenschappelijke dromen

Grote kans dat je Rutgers in zo’n geval hoort praten over één van de drie wetenschappelijke dromen van het Longfonds: een vaccin tegen astma, kapotte longen repareren en betere behandeling van ernstige longziekten. Zeker die eerste twee dromen komen steeds dichterbij, zegt Rutgers. “Een droom is natuurlijk altijd een vergezicht dat je schetst om iets te realiseren. In het geval van het vaccin tegen astma maken we goede stappen. We weten inmiddels dat er natuurlijke factoren bestaan die beschermen tegen astma. Ideaal zou zijn dat we deze stoffen en eiwitten bij elkaar gooien en die bijvoorbeeld in melkpoedervorm aan zwangere vrouwen kunnen aanbieden. Er vinden al trials plaats, de droom is aan het ontstaan.”

De wereld rookvrij

Vaak is het Longfonds, zoals Rutgers het zegt, de olie in de machine. “Wij verleiden wetenschappers om samen met ons de goede kant op te gaan.” Het liefste voorkómt het Longfonds dat mensen longziektes krijgen. Rutgers maakt de wereld liever vandaag dan morgen rookvrij. “Dat is mijn diepste drive. Per jaar 20.000 doden in Nederland door roken, 2.000 door meeroken: dat is toch onacceptabel? Daartegen zal ik altijd blijven strijden.”

Huis voor de Gezondheid

Voor meer informatie over Huis voor de Gezondheid kunt u contact opnemen met Maartje de Puy via het telefoonnummer 06-22 70 67 50.

 

 

 

 

Amersfoort de stad voor uw onderneming?

Ontdek in 5 mails waarom Amersfoort misschien wel de beste vestigingsplek voor uw bedrijf is (stopt automatisch).

Lees meer >

Niks missen?

Meld u dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws uit Amersfoort voor ondernemers via onderstaand formulier.

Meld nu aan!