Blog

Actiegericht en no-nonsense

Interview financieel directeur Marnix-Jan van der Moolen, Xcellent ICT Groep.

Amersfoortse ICT-sector blinkt uit in toepassen nieuwe technologieën

ICT-bedrijven gedijen in Amersfoort. Mede dankzij de centrale ligging, het overzichtelijke netwerk en effectieve krachtenbundelingen blinkt de sector uit in het toepassen van nieuwe technologieën. Xcellent ICT Groep is een exponent van de bloeiende branche in Amersfoort. Financieel directeur Marnix-Jan van der Moolen: ,,Iets verzinnen is één, maar je moet het vervolgens ook kunnen toepassen.”

Succesverhaal

De ontwikkeling van Xcellent ICT Groep mag met recht een succesverhaal worden genoemd. Hakte de crisis er in 2009 nog stevig in, inmiddels heeft het Amersfoortse bedrijf de wind in de zeilen. De omzet steeg in 2014 met 30 procent en steeds meer klanten van buiten de regiogrenzen kloppen aan bij Xcellent ICT groep voor haar dienstverlening.

Groei

En zo kan het dat Xcellent ICT Groep is uitgegroeid tot een middelgrote partij in het beheer van ICT-infrastructuren, met meer dan 50 medewerkers en een omzet van boven de vijf miljoen euro. Het bedrijf heeft inmiddels ook vestigingen in Delft en Zwolle en dingt mee in grote aanbestedingen. Van der Moolen, die Xcellent ICT Groep samen met Niels van den Akker runt, verwacht dat de groei doorzet.

De beste willen zijn

De sleutel tot succes? In elk geval de beste willen zijn, zegt Van der Moolen. “Want als je de één na beste bent verlies je het van de nummer 1. Maar als je de beste bent win je altijd. En dat moet in een gefragmenteerde markt zoals die van de ICT. Daarin zijn veel goede partijen actief. We hebben onze focus verlegd, zijn meer op security gaan inzetten. Cloud, gedeelde omgeving, open source: in de wereld waarin wij ons begeven is beveiliging heel belangrijk. Daarnaast hebben we ook twee belangrijke ISO-certificeringen voor onze gehele dienstverlening behaald: ISO 9001 en ISO 27001. Dat bij elkaar maakt dat we aantrekkelijker zijn voor potentiële klanten.”

Amersfoortse ICT-sector

Ook focust Xcellent ICT Groep zich continu op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Ze blinkt uit in de toepassing daarvan. Volgens Van der Moolen is dat exemplarisch voor de gehele Amersfoortse ICT-sector. “We lopen niet voorop in het verzinnen van nieuwe technologieën. Dan moet je in Amerika zijn, of dichter bij huis: in Amsterdam. Maar we kunnen het wél goed toepassen. Amersfoort bezit de kennis en vaardigheden. We houden scherp in de gaten wat er waar wordt ontwikkeld en maken dan een strategische keuze: wat heeft de meeste kans om de markt het beste te bedienen?”

Overzichtelijke stad

De ICT-bedrijven in Amersfoort weten elkaar te vinden. En trekken met elkaar op in het geval van een concrete case bij een klant. ,,Het helpt dat Amersfoort een overzichtelijke stad is. Je kent elkaar. Is het niet vanuit een netwerk, dan wel persoonlijk. Daardoor kunnen we snel schakelen en elkaar introduceren als dat nodig is. Je komt elkaar tegen bij netwerken als OnderNamen, Sociëteit Amicitia en op evenementen als Proef Amersfoort en Amersfoort Jazz. En over netwerken gesproken: dat kan ook op de jaarlijkse IT Innovation Day, waar alle IT-bedrijven bij elkaar komen. De moeite die de gemeente erin steekt betaalt zich uit. De ondernemende ambtenaren stimuleren ontmoeting, zodat dwarsverbanden ontstaan.”

Permanent Beta

Van der Moolen is ook blij met de aanwezigheid van Permanent Beta, de in Amersfoort gestarte beweging die zich ‘kennisdeeltjesversneller van sociale innovaties’ noemt. “Een belangrijke club. Futurologen. Het zijn aanjagers van het nadenken over de toekomst. Over robots, 3d-printers, drones, disruptive. We maken goed gebruik van dat netwerk.”

Centrale ligging

En dan is er nog het voordeel van de centrale ligging van Amersfoort. ,,Stadskanaal, Dokkum, Assen: ik rijd overal zo naartoe. Dat is fijn voor klanten, die willen dat je snel bij ze kunt zijn om ze te bedienen. En de aansluiting op de digitale snelweg is hier gewoon goed. Dat merk je pas als je op plekken komt waar ze zeggen: ‘sorry, maar er is hier geen glasvezel’.”

Geen hoofdkantoor in Amsterdam

Niet gek dus dat Van der Moolen constateert dat de ICT-sector in Amersfoort goed vertegenwoordigd is. ,,We zijn hier actiegericht, no-nonsense. Xcellent ICT Groep hoeft geen hoofdkantoor in Amsterdam, we zitten hier perfect. Laat ons maar doen waar we in Amersfoort goed in zijn: toepassen van nieuwe ICT-technologieën.”

 

 

Amersfoort de stad voor uw onderneming?

Ontdek in 5 mails waarom Amersfoort misschien wel de beste vestigingsplek voor uw bedrijf is (stopt automatisch).

Lees meer >

Niks missen?

Meld u dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws uit Amersfoort voor ondernemers via onderstaand formulier.

Meld nu aan!