Blog

Aantal investeringen van buitenlandse bedrijven in regio Utrecht stijgt met 25 procent

Twintig internationale bedrijven hebben in 2018 een vestiging geopend of uitgebreid in de regio Utrecht, waar Amersfoort deel van uitmaakt. Dat is een stijging van 25% ten opzichte van 2017. In totaal werd afgelopen jaar voor minimaal 12 miljoen euro aan buitenlandse investeringen binnengehaald, waardoor 1050 banen zijn gecreëerd.

Nieuwkomers die in 2018 hun deuren hebben geopend in regio Utrecht zijn onder andere Trig Avionics en VodafoneZiggo. Het Schotse Trig Avionics, gespecialiseerd in communicatie en navigatie voor de kleine luchtvaart, koos voor Amersfoort. De uitmuntende trein- en luchtvaartverbindingen waren een doorslaggevende reden om voor de regio Utrecht te kiezen. Na de fusie van Vodafone en Ziggo was de directie van het telecombedrijf op zoek naar een nieuwe hoofdlocatie. De keuze viel op het Utrechtse Hoog Catharijne, onder meer vanwege de dynamiek en de goede bereikbaarheid. In oktober opende daar het hoofdkantoor, een winkel en een experience center.

Economische voordelen

Buitenlandse investeerders zijn van groot belang voor de regio. Het aantrekken en behouden van bedrijven levert al jaren veel nieuwe banen op, draagt bij aan de economie, versterkt de aansluiting op internationale netwerken en levert de schatkist simpelweg geld op. Om de slagkracht op het gebied van internationaal zaken doen te vergroten zijn de provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort en Utrecht de afgelopen jaren steeds meer gaan samenwerken. Dit heeft in 2018 geresulteerd in de oprichting van Team Trade en Invest, dat zich richt op de acquisitie van buitenlandse bedrijven met een focus op gezond stedelijk leven.

Regio Utrecht wil ook in de toekomst tot de top van Europese regio’s blijven behoren en genoeg werkgelegenheid blijven creëren. De gezamenlijke doelstelling van de regio is om binnen vijf jaar het aantal extra internationale banen per jaar te laten stijgen van 500 naar 1000. De inspanningen vanuit Trade en Invest zijn met name gericht op de sectoren Life Sciences & Health, ICT, Gaming, Innovatie & Duurzaamheid.

Ook faciliteert Team Trade en Invest Utrechtse ondernemingen die internationaal willen uitbreiden. In 2018 werden negentig bedrijven ondersteund in hun weg naar het buitenland. Het Utrechtse bedrijf Active Cues verkocht haar innovatieve producten in ouderenzorg voor het eerst in Zuid-Duitsland, na deelname aan een evenement in München dat door Team Trade en Invest georganiseerd werd.

Amersfoort de stad voor uw onderneming?

Ontdek in 5 mails waarom Amersfoort misschien wel de beste vestigingsplek voor uw bedrijf is (stopt automatisch).

Lees meer >

Niks missen?

Meld u dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws uit Amersfoort voor ondernemers via onderstaand formulier.

Meld nu aan!