Projectmanager Arjen Jansen: ‘Het stationsgebied heeft de potentie om Amersfoort te verbinden’

Geschreven op 11/29/2022

In Amersfoort arriveren en vertrekken er dagelijks zo’n 500 treinen en 2000 bussen. Vrijwel alle passagiers hebben gemeen dat zij in hun reis het stationsgebied passeren. Zowel de gemeente als spoorwegmaatschappijen willen dat dit eerste of laatste aangezicht van Amersfoort een passend visitekaartje van de stad wordt. Projectmanager Stationsgebied Arjen Jansen geeft een update over het ambitieuze project.

Tekst: Thomas van Waardenburg

“Het renoveren van het stationsgebied is een proces van de lange adem”, begint Jansen. “Dat komt omdat de belangen zeer hoog en divers zijn. Dat het gebied toe is aan een upgrade, staat in ieder geval vast. De gemeenteraad heeft de gebiedsvisie namelijk in 2020 vastgesteld”, legt hij uit. Vanwege de pandemie bevindt het project zich momenteel nog in de ontwerpfase, maar het begint wel steeds meer vorm te krijgen. Het uiteindelijke doel ziet Jansen in ieder geval voor zich. “Alle inwoners en passanten van het stationsgebied moeten straks denken: wat is Amersfoort toch een leuke stad!”

Gebiedsagenda

De reden dat een project van deze omvang niet over één nacht ijs gaat, is onder andere vanwege de potentie van de ruimte. Naast de bedrijven die in het stationsgebied zijn gevestigd, is het ook vanuit toeristisch en ecologisch oogpunt een belangrijke plek.

Jansen: “Ik begrijp goed dat bedrijven voor Amersfoort en dan specifiek voor dit gebied kiezen. Er is echter ook behoefte aan levendigheid. We hebben daarom met de bedrijven een Gebiedsagenda gemaakt. Daarmee verkennen we de opties om zowel binnen- als buitenruimtes open te stellen. Zo zijn er bomen op het Stationsplein geplaatst, heeft Natuurmonumenten een pilot voor een winkelconcept op de begane grond en we zijn bezig met een sportevenement. Zo willen we op een leuke manier meer ontmoeting en inspiratie tussen bedrijven organiseren”, vertelt Jansen.

Wow-factor

De projectmanager streeft ernaar om het stationsgebied een ‘wow-factor’ te geven, bijvoorbeeld door groenstroken en terrassen te plaatsen. Jansen waakt wel voor een mogelijke valkuil: “Het moet geen horecaplein worden. Daar zijn er in de binnenstad genoeg van. Deze plek moet vooral een duidelijke verbinding met het centrum krijgen. Als bezoekers nu vanuit het station de stad binnenlopen, is het onduidelijk waar het centrum is. Met tactische aanpassingen, zoals hoge klimaatbomen, worden passanten straks op een organische manier naar het centrum verwezen.”

Naast logistieke redenen is deze vergroening ook vanuit een verkoelend oogpunt nodig. Jansen: “Afgelopen zomer werd op het Stationsplein een temperatuur van 40 graden bereikt. Er zijn koelteplekken nodig om weerstand tegen zulke omstandigheden te bieden. Dat willen we bereiken door in het gebied tussen station en centrum 200 bomen te planten. Ook wordt bijna twintig procent van het gebied ‘ontsteend’ door tegels te verwijderen. Zo stroomt op sommige plekken het regenwater weer in de grond in plaats van in rioolputten.”

Verbinding

Voor deze plannen heeft Jansen geregeld contact met spoorwegbeheerder en -maatschappij ProRail en NS. “Het stationsgebied heeft de potentie om het noorden en zuiden van Amersfoort te verbinden. Amersfoort Centraal is daar de schakel tussen”, zegt hij. Als voorbeeld wordt het Piet Mondriaanplein genoemd. Deze noordkant van het station wordt als achterzijde gezien en kan wel een likje verf gebruiken. Jansen: “De noordkant moet een volwaardig entreegebied naar de stad en het station worden. Aan deze zijde worden veel nieuwe woningen langs de Eem en langs het spoor gebouwd. Ook het nieuwe stadhuis van Amersfoort komt hier in de buurt te staan. Dat zijn al voldoende redenen om het gebied een make-over te geven.”

Tijdens de gesprekken met de spoorwegmaatschappijen ervaart Jansen veel bereidheid om mee te werken. “Zowel NS als ProRail delen de wens om het station te vernieuwen. Dat komt het volledige gebied ten goede en verhoogt de aantrekkelijkheid en capaciteit van het station. Met het oog op de groei van Amersfoort is dat belangrijk om de stad bereikbaar, leefbaar en duurzaam te houden.”

Rechtbank

De planning rondom de vernieuwing van het stationsgebied begint steeds meer vorm te krijgen. Volgens Jansen komt het moment tot daadwerkelijke renovatie enigszins dichtbij. “In de komende jaren ligt onze focus op het rondkrijgen van de financiering. Voor de fietskelder en het Stationsplein zijn er nu bijvoorbeeld middelen beschikbaar. ProRail is momenteel bezig met de voorbereiding van de ondergrondse fietsenstalling op het Stationsplein. In 2023 willen zij met de uitvoering starten”, aldus Jansen.

Naast deze kwaliteitsimpuls is de gemeente volgens hem ook in gesprek met eigenaren en gebruikers van de gebouwen in het gebied. Jansen vervolgt: “De oude rechtbank is bijvoorbeeld eigendom van de gemeente en ligt tegenover het station Amersfoort Centraal. Dit is een strategische plek om het visitekaartje van Amersfoort mee vorm te geven. De gemeente gaat deze locatie namelijk in 2023 verkopen. Om het echt een visitekaartje te laten worden, met respect voor het beschermde stadsgezicht van De Berg, heeft de gemeente een zogeheten ontwikkelkader opgesteld voor deze verkoop. De gemeenteraad gaat het kader dit najaar behandelen. Het zou voor het stationsgebied een stap in de goede richting zijn!”

Meest gelezen artikelen

alt

Ondernemen

22-12-2021

Earth Valley

‘Met Earth Valley creëren we een ecosysteem dat sterk bijdraagt aan grote maatschappelijke opgaven.’

Lees verder
alt

Gezondheid

24-1-2022

Gezondheid in de regio

‘Wij willen gezondheid in de regio op een hoger niveau krijgen.’

Lees verder
alt

Vervoer

25-1-2022

Evolutie van de vrachtfiets

Nu steeds meer bedrijven hun mobiliteit willen of moeten vergroenen, heeft Babboe de oplossing: de vrachtfiets.

Leer ondernemend Amersfoort beter kennen