Blog

Rode Loper uit voor toekomstige medewerkers CollectieCentrum Nederland

Het CollectieCentrum Nederland wordt het gezamenlijke depot voor de collecties van het Nederlands Openluchtmuseum, Museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Naast de opslag van zo’n 675.000 objecten, krijgt het CollectieCentrum Nederland ook onderzoeksfaciliteiten en kantoren. Naar verwachting opent het centrum in 2020 haar deuren in Amersfoort (Vathorst).

Het CollectieCentrum Nederland vervangt de bestaande depots van de vier partijen die nu over diverse locaties verspreid zijn en niet meer voldoen aan de hedendaagse eisen van collectiebeheer. De objecten lopen uiteen van schilderijen tot meubels en van sieraden tot karren. Naast het beheer en behoud van de rijkscollecties, moet het CollectieCentrum Nederland de mobiliteit tussen de collecties bevorderen. Collega-musea zijn welkom voor bruikleen en het CollectieCentrum Nederland wordt een studiecentrum voor onderzoekers en studenten. Het gebouw wordt niet opengesteld voor het grote publiek.

Rode Loper in Amersfoort

Voor de (project)medewerkers van de vier partijen organiseerde de gemeente op 30 oktober jl. een kennismaking met de stad. Via deze ‘Rode Loperbijeenkomst’ kregen de toekomstige medewerkers een beeld van de nieuwe werkplek en konden collega’s van de vier partijen alvast kennis maken met elkaar. Circa 100 medewerkers werden ontvangen bij buurman VolkerWessels. Na een welkomstwoord van de directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits, kregen de aanwezigen een virtuele rondleiding door het nieuwe pand van CollectieCentrum Nederland. Per bus werden de CollectieCentrum Nederland-collega’s rondgeleid door Vathorst en de bustocht eindigde bij het Mondriaanhuis in het centrum. Na het bezoek aan het Mondriaanhuis wandelde de delegatie via historisch Amersfoort naar het moderne gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daar werden de medewerkers welkom geheten door de directeur van de RCE, Cees van ’t Veen, en burgemeester Lucas Bolsius. De Rode Loper werd afgesloten met een borrel.

Ontvangst bij buurman VolkerWessels, vlakbij de locatie van CollectieCentrum Nederland. Foto door: Werry Crone

Afsluiting bij de RCE met burgemeester Bolsius en Cees van ’t Veen van de RCE.